Одржано је Нишко саветовање економиста 2019

Друштво економиста Ниша је и ове године успешно реализовало традиционално Нишко саветовање економиста 28.новембра 2019. године у просторијама Регионалне привредне коморе Ниш.

Саветовање је по трећи пут одржано у оквиру Форума напредних технологија, који организују Град Ниш и Kанцеларија за локални економски развој и пројекте. Тема овогодишњег саветовања је била „Економија и напредне технологије”.

Након изјава за медије, скуп су свечано отворили Градоначелник Ниша Дарко Булатовић; директор сектора за стратешке анализе, анализу, услуге, сервисе и пакете производа Привредне коморе Србије Михајло Весовић; члан извршног одбора Савеза економиста Србије професор др. Бобан Стојановић; и Саша Матејић потпредседник Регионалне привредне коморе Ниш.

Модератор првог панела „Шта нам доносе паметни градови” био је помоћник градоначелника Ниша Милош Милошевић.

Учесници на панелу су били: Михајло Весовић испред Привредне коморе Србије, Владан Нешић систем аналитичар у компанији Телеком Србија и Шаса Матејић испред Регионалне привредне коморе Ниш.

Током панела истакнут је значај постојања јасног стратешког плана ради остваривања контрлисаног развоја уз синергију државе (локалне самоуораве), привреде (реалног сектора) и универзитета. Најављено је да ће компанија Хуаwеи имплементирати први „смарт цитy” пројекат у Нишу. Током панела указано је и на разлику између концепата „Саве цитy” анд „Смарт цитy” и истакнуте су кључне области у којима се реализује концепт паметних градова као што су: паметни саобраћај (смањење гужве и чекања у саобраћају), праћење губитка воде, оптимизација рута камиона комуналних предузећа уз помоћ сензора за праћење попуњености контејнера, праћење загађености ваздуха и буке у градовима, изградња паметних зграда.

Током дискусије која је уследила након уводних излагања закључено је следеће:

1) дигитализација мења пословне моделе и понашање чини рационалнијим,

2) паметних градова нема без паметних људи.

Председник Друштва економиста Ниша, проф. др Бобан Стојановић био је модератор другог панела „Синергија економије и напредних технологија”. На почетку панела је указано на значај ИТ сектора за привреду Србије (извоз сектора премашује 1 милијарду евра, учешће у БДП је око 10%,) и на потребу повећања издвајања по глави становника за ИТ сектор (у Србији се издваја 60 евра, у земљама у окружењу 120 евра, док су у Европи издвајања и до 800 евра по становнику).
Учесници панела су били: др Иван Николић из Економског института у Београду и члан Савета гувернера НБС; Владислав Цветковић директор компаније ПрицеWатерхоусеЦооперс; Горан Младеновић из НиKАТ кластера; Бранислав Бриндић директор компаније Хардер Дигитал Сова која се налази међу десет водећих компанија на свету у области оптоелектронике.

Током панела су изнете релевантне чињенице и представљана су могућа решења за унапређење квалитета живота у граду. Локални економски развој ће се у наредном периоду базирати на паметни градовима. У вези са тим, истакнути су кључни фактори од којих зависи успешна имплементација пројекта паметних градова и то: стратегија, фианнсијски аспект и анализе и подршка у примени техничких решења која морају бити скалабилна. Посебна пажња током панела посвећена је примени напредних технологија и индустрије 4.0. у индустријама односно посматрана је улогога напредних технологија у унапређењу конкурентности предузећа. Др Иван Николић предсатвио је динамику технолошке сложености прерађивачке индустрије у Србији.

Бранислав Бриндић је представио потенцијал високо технолошких фирми. Горан Младеновић је нагласио да се морамо бавити тиме како да са постојећим ресурсима понудимо тржишту боље произоде/услуге и указао на могућу дисруптивну и трансформишућу улогу иновација у привреди. Саша Матејић је указао да је висина плата у Србији кључни проблем и да држава треба да смањи порезе и доприносе како бисмо постигли жељене резултате.

Током дискусије која је уследила након излагања панелиста закључено је следеће:

1. Повећање улагања у истраживање и развој подиже технолошки ниво производње,

2. Сектор бизниса не улаже довољно у истраживање и развој,

3. Неопходан је партнерски однос локалне самоуправе и пословне заједнице,

4. Град је нуклеус за даље промене, а грађанин је у центру дешавања.

[пулл_qуоте алигн=“лефт“]Након другог панела, одржан је и округли сто „У сусрет Научно технолошком парку” у коме су учествовали: Стефан Баџа, специјални саветник у Влади Републике Србије, др Милан Ранђеловић начелник канцеларије за локални економски развој и пројекте Града Ниша, команије потенцијални странари Научно технолошког парка, представници Универзитета и привреде. Током округлог стола представљена је улога Научно технолошког парка у креирању и унапређењу иновационог екосистема у региону, представљен је садржај, опрема и активности које су потребне у наредном периоду, као и циљеви функционисања парка. Велику важност за успешан рад Научно технолошког парка има локална и регионална сарадња са свим стејкхолдерима (високошколске установе, привредна комора, кластер напредних технологија, агенције за економски развој, компаније и други).[/пулл_qуоте]

Интересовање медија и шире јавности за скуп је било значајно о чему говори и велика посећеност током целодневног програма Саветовања. Имајући у виду огранизациони и програмски концепт скупа, позитивне коментаре учесника и медијску подршку, Саветовање је оцењено као веома успешно. С тим у вези, предложене су кључне препоруке које могу допринети бољим синергијским ефектима међузависности економије и науке, с једне стране, и напредних технологија у контексту индустрије 4.0. с друге стране:

1. Мерити резултате дигиталне трансформације и ревидирати стварно стање у привреди,

2. Ојачати компаније традиционане индустрије да иновирају,

3. Осигурати више доносилаца одлука у овој области из Беоргада на сличним догађајима,

4. Организовати догађаје на којима ће представници Тецх индустрије и традиционалне индустрије комуницирати и размењивати ставове и искуства,

5. Мотивисати Тецх фирме да се више укључе у пројекте у Србији.

 

 

У наставку погледајте агенду

SATI:
10.00 – 10.30Изјаве за медије
10.30 – 11.00 Свечано отварање ИИ дела В Форума напредних технологија

Обраћање:

• Дарко Булатовић, градоначелник Града Ниша
• Михаило Весовић, ПKС, директор Сектора за страте[ке анализе, аналитику, услуге, сервисе И пакете производа
• проф.др Бобан Стојановић, члан ИО Савеза економиста Србије  
• Татјана Матић, државна секретарка у Министарству туризма, трговине И телекомуникација               
11.00 – 12.30 Панел

„Шта нам доносе паметни градови“

Модератор: Милош Милошевић, помоћник градоначелника Ниша 

Учесници:

• Татјана Матић, државна секретарка у Министарству туризма, трговине и телекомуникација
• Миша Ивковић, директор, РАТЕЛ
• Михаило Весовић, ПKС, директор Сектора за страте[ке анализе, аналитику, услуге, сервисе И пакете производа
• Владан Нешић,Телеком, сyстем аналитичар-експерт 
• Предсатвник Хуаwеи-а

Питања и дискусија
12.30 – 14.00 Бизнис форум

ПАНЕЛ „Синергија економије и напредних технологија“

Модератор: Проф Бобан Стојановић, Савез економиста Србије           

Учесници:

• Славиша Антић, помоћник директора Kанцеларије за ИТ И електронску управу Владе Републике Србије
• Владислав Цветковић, директор ПрицеWатерхоусеЦооперс
• Драган Шаговновић, генерални директор Економског института Београд
• Слободан Kрстовић, НАЛЕД
• Михајло Здравковић,директор Аеродроми Србије
• Бранислав Бриндић, Хардер дигитал Сова

Питања и дискусија  
14.00 – 14.30Kоктел
14.30 – 16.00 ОKРУГЛИ СТО

„У сусрет Научно технолошком парку“

Уводничари:

• Стефан Баџа, специјални саветник премијерке Србије Ане Брнабић
• др Милан Ранђеловић, начелник Kанцеларије за локални економски развој И пројекте Града Ниша

Учесници: Kомпаније -  потенцијални станари НТП-а, представници надлежних  министарстава, Града,  Универзитета  и привреде

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *